HANGSUGÁRZÓ  TECHNOLÓGIÁK

 

 

lst

LINEÁRIS, KITERJESZTETT HANGÁTVITEL  –  A BabosSound HANGTECHNIKAI SZABADALMA

 

Az ideális hangszóró egy olyan eszköz, amely ideális áramkörrel vezérelve lineáris hangképet ad.

Az idők folyamán több sikeres, vélhetően ideálisnak is tekinthető vezérlő áramkör született, amelyek egyben a hangtechnika napjainkig érvényes gyakorlatát meghatározták.

A BabosSound egy teljesen új hangszóró illesztési elrendezést fejlesztett ki, amely magában foglalja az eddig megfogalmazott összes elvárást és egyben felszámolja a hangszórók műszaki tökéletlenségéből adódó korlátokat.

Ebből adódóan a legnagyobb erénye az, hogy lehetővé teszi gyors impulzus válasz képességgel rendelkező hangszórók alkalmazását, így jobb és széles körben alkalmazható hangreprodukciós képességhez jutottunk.

Előnyök:

• lineáris, kiterjesztett szélessávú hangátvitel,

• precíz, tökéletesen fázishelyes hangsugárzó illesztés,

• extrém alacsony torzítási szint,

• a zárt rendszerű hangsugárzók előnyeinek kihasználása, hátrányinak feloldása,

• kisebb hangdoboz méretezési igény.

sos

HANGSUGÁRZÓ OPTIMALIZÁLÁSI RENDSZER  –  KÉT HANGSZÓRÓVAL A TÖKÉLETES ZENEI ÉLMÉNYÉRT.

 

A hangszórók hangvisszaadási képessége korlátozott.

A technika mai állása szerint egy hangszóró jó esetben is csak az emberi füllel hallható hangtartomány felét képes lesugározni. Éppen ezért elengedhetetlen kettő, vagy némely esetben több hangsugárzót munkába állítani. Ugyanakkor a hang szétosztása és annak pontos méretezése, a hangszórók szintjének beállítása egy nagyon nehéz, és időigényes feladat.

A BabosSound Speaker Optimization System (SOSTM) rendszerének segítségével mindösszesen két darab hangszóróval lefedhetővé tettük a teljes hallható hangtartományt. Ez a BabosSound hangtechnikai szabadalmának köszönhető, mivel az a hangszórók tökéletesen használható sugárzási tartományát kiterjeszteti. A hangváltási feladatok így már csak mindössze egy frekvenciasávra korlátozódnak.

Ennek eredményeként elértük, hogy a BabosSound hangsugárzóknál a két hangszóró hangtartománya törés nélkül olvadjon egybe, amely a fázishelyes, mértani pontossággal végzett elektronikai illesztésnek is köszönhető.

Egy hangsávban néha több hangszórót is használnak, amelynek oka azok alacsony hatásfoka, vagy egy bizonyos hangtartomány erősebb sugárzási igénye lehet.

A BabosSound hangsugárzók magas hatásfokú hangszóróival a nagyobb hangnyomás szint csupán két hangszóró beépítésével is ideálisan elérhető.

A hangkép folyamatossága, a lineáris átvitel képessége az igényes hangrendszerrel szembeni legalapvetőbb elvárás, melyet minden BabosSound hangsugárzó kiválóan teljesít.

Az ábra a BabosSound Dynamic hangsugárzó  mély hangszórójának frekvencia válaszát ábrázolja.

bhs

BELSŐ AKUSZTIKAI CSILLAPÍTÓ RENDSZER

 

A zárt rendszerű hangdobozok belsejének akusztikai csillapítása, a csillapítási rendszer kidolgozása és optimalizálása kihívásokkal teli feladat.

A hangsugárzó membránja, a mozgás révén a hangdoboz belsejében ugyanazt a rezgést hozza létre, amelyet a hallgató hall. Ennek ellenére ezek a hangok a megszólalás szempontjából nem kívánatosak, ezért arra törekedtünk, hogy a hangdobozban mielőbb veszítsék el energiájukat, és ne befolyásolják az elsődleges hangok kialakulását.

A közép és közép-magas hangtartomány egyenletessége a BabosSound innováció eredménye, ahol több, különböző anyag-összetételű, akusztikailag megtervezett térforma fejti ki együttes, csillapító hatását.

Az akusztikai kísérletek egyben rámutattak, hogy a párhuzamos oldalfalú hangdobozokban keletkező állóhullámok is tökéletesen csillapíthatók, kialakulásuk megelőzhető. Ennek érdekében a párhuzamosságot feloldó aszimmetrikus elhelyezésű, különböző szálas anyag szerkezetű, nagy hangelnyelő és hangcsillapító képességgel rendelkező kombinációt próbáltunk ki és jutottunk egy megfelelő optimumra. A szálas szerkezetű anyagok további előnyét élvezhetjük abban, hogy a hangsugárzó alsó határfrekvenciája, igaz kis mértékben, de mélyebbre tolódott.

A Dynamic hangdobozának merevségét az erős és szilárd  50-70 mm vastagságú oldalfalak, valamint a többszörös merevítő gyűrűs, illetve a Dynamic hangsugárzó esetében különlegesen újszerű, innovatív szerkezet garantálják.

Már az első megszólaló hangnál érezni fogja a Dynamic hangdobozokhoz kifejlesztett BLACK HOLE SYSTEM TM hangcsillapító egység hatását, a zene varázslatos természetességét!